אישור מדביר לטופס 4 – מי צריך את זה ולמה?
כל מי שבונה בית באופן עצמאי מכיר כמובן את המונח “טופס 4” – אותו טופס שבלי הגשתו לוועדה המקומית לתכנון ובנייה לא ניתן לקבל היתר אכלוס ובעצם אי אפשר לחיות בבית שנבנה. בשנים האחרונות התווספה לרשימת גורמי המקצוע שנדרשים לחתום על הטופס החשוב גם חברת הדברה מוסמכת, כשבפרט נדרש אישור מדביר לטופס 4 על כך שאין בשטח המבנה טרמיטים.
חברת המדביר שמציל מספקת שירות זה בזמינות גבוהה, באמינות ללא פשרות ועל בסיס בקיאות מקצועית מעמיקה שכוללת יכולת לנטר טרמיטים בכל תא שטח – ולפעול נגדם ביעילות אם הם מתגלים. בעמוד זה תמצאו מידע רלוונטי לנושא, כולל תשובות לשאלות כמו מתי בעצם חובה לקבל את האישור הזה, מי מוסמך לספק אותו, מה כוללת הבדיקה לאיתור החרקים הזעירים זוללי העץ ואיך אפשר לצמצם את הסיכון שהם יופיעו בשטח שלכם.
✔️ אישור מדביר לטופס 4 עם חברת הדברה אמינה
✔️ צריכים לקבל אישור מדביר לעירייה 4 ללא עיכובים? פנו אלינו!
✔️ ביצוע בדיקת טרמיטים לפני בנייה
✔️ מדביר מוסמך עם רישיון הדברה בתוקף
✔️ שירות בפריסה ארצית רחבה

באילו מקרים נדרש אישור של חברת הדברה לטופס 4?
כל מי שבונה מבנה כלשהו – בין אם הוא קבלן מקצועי שמקים בניין שלם ובין אם אדם פרטי שבונה בית לעצמו – נדרש להציג בפני הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה טופס 4. ללא טופס זה, שעליו חתומים כחוק גורמים רלוונטיים רבים (ובהם, בין השאר, אדריכל, מודד מוסמך, חברת גז, מהנדס אינסטלציה, מכון התקנים, מכבי אש וקונסטרוקטור) לא ניתן לקבל טופס 5 שהוא אישור לאכלס את המבנה החדש.
בחלק מהרשויות המקומיות החלו בשנים האחרונות לדרוש גם אישור הדברה לטופס 4. בעיקר מדובר על רשויות באזור המרכז, וזאת בגלל שבערים רבות בגוש דן בעיית הטרמיטים הפכה לנפוצה מאוד. בהקשר זה כדאי לדעת שבפתח תקווה התגלה אפילו זן חדש, ומסוכן במיוחד, של טרמיטים – הטרמיט הפורמוסי שמתאפיין בתיאבון מוגדל וגם ביכולת להתפשט למרחקים גדולים מהרגיל.
מי מוסמך לספק אישור מדביר לעירייה?
רק חברת הדברה מוסמכת, כלומר בעלת רישיון בתוקף מטעם המשרד להגנת הסביבה שממונה על הרגולציה בתחום, יכולה לספק אישור מדביר לטופס 4. באופן טבעי כדאי להעדיף חברת הדברה אמינה שצברה ניסיון רב בטיפול בטרמיטים – משום שהמטרה האמיתית היא לא חתימה על טופס כזה או אחר אלא שקט נפשי למי שצפוי להתגורר במבנה ורוצה לדעת שהוא לא יותקף ע”י טרמיטים.
מה כוללת בדיקת טרמיטים לפני בניה?
טרמיטים לא יכולים להיחשף לשמש ובאופן כללי מעדיפים להסתתר, ולכן הקן שלהם יכול להימצא גם בעומק של 5 מטר מתחת לאדמה. מקום נוסף שבו עלולים להימצא חרקים אלה – ששייכים אגב לסדרת התיקנאים והמראה שלהם מזכיר נמלה חיוורת – הוא בתוך גזעי עצים. בהתאם ניטור טרמיטים לפני בניה הוא משימה מורכבת שמחייבת תשומת לב לכל סימן לקיומם של הטרמיטים ובדיקה יסודית גם של הקרקע וגם של העצים בשטח המדובר.
דוגמה לסימן אזהרה מובהק שמעיד על צורך בהזמנת שירותי הדברה היא תעלות בוץ – משום שהטרמיטים, כדי לעבור ממקום למקום, נוהגים לחפור לעצמם תעלות.
מה אפשר לעשות אם מתגלים טרמיטים באתר הבניה?
אם מתגלים טרמיטים באתר העבודות לא ניתן כמובן לקבל אישור הדברה לפני בניה עד להשלמת הטיפול במפגע.
ההמלצה החשובה ביותר לקבלנים וגם למי שבונה בית באופן עצמאי היא להקדים תרופה למכה ולמנוע הבאת טרמיטים לאתר. במקרים רבים הטרמיטים לא נמצאים בשטח מלכתחילה אלא מובלים אליו – בתוך החול שמהווה חומר גלם משמעותי או בתוך קרשים מעץ שמשמשים לטפסנות או למטרות אחרות. כשמקפידים לעבוד עם חול שעבר תהליכי חיטוי ועם קרשים שעברו תהליכים דומים הסיכון להופעת טרמיטים קטן.
איך מטפלים בטרמיטים לפני בניה ואחרי השלמת המבנה?
אם במסגרת הבדיקות שמבוצעות לטובת מילוי דוח טרמיטים לטופס 4 התגלו נגיעות מדאיגות, חובה כאמור לטפל מיד במפגע. מושבת טרמיטים מתרבה במהירות ועלולה להגיע למיליוני פריטים – ופוטנציאל הנזק בהתאם. כמובן שגם כשמתגלים טרמיטים כשהבית כבר בנוי ואפילו מאוכלס לאחר שקיבל את כל ההיתרים נדרשת הדברת טרמיטים מקצועית מאוד.
הטיפול בטרמיטים עשוי לכלול פעולות שונות, בהתאם למיקום החרקים ולשלב שבו נמצאת הבניה. דרך פעולה אחת היא ריסוס, פעולה אפשרית אחרת היא להזריק חומר הדברה שקוטל טרמיטים אל עצים שהתגלו בהם החרקים, במבנה מוכן ייתכן צורך לקדוח חורים בריצוף ולהזרים דרכם את חומרי ההדברה ועוד פעולה אפשרית (במהלך הבניה) היא הנחת צנרת היקפית שדרכה אפשר יהיה לשחרר את חומר ההדברה מתחת לרצפה וכך לחסל את כל הטרמיטים.
נכתב על ידי לידור יעקובי מדביר מוסמך
לידור יעקובי נשוי + שניים מנכ"ל ובעלים של חברת המדביר שמציל. מדביר מוסמך, בעל רישיון הדברה מספר 3054. בעל תעודת לוכד נחשים, מבצע הדברה לכל סוגי המזיקים והמכרסמים עם חומרים מאושרים ע"י המשרד להגנת הסביבה. תמיד שמח לענות על כל שאלה.