מה זה ריזוקטוניה ואיך מדבירים אותה בהצלחה?
ריזוקטוניה היא סוג של פטרייה נפוצה מאוד, הגדלה בקרקעות ברוב רחבי העולם. היא משגשגת במיוחד באזורים עם לחות גבוהה, ולכן היא נפוצה גם במדינת ישראל.
ריזוקטוניה היא פטריה פתוגנית לצמחים, כלומר היא מחוללת מחלות בדשא ובצמחים שונים. מדי שנה, ריזוקטוניה גורמת לנזקים כלכליים כבדים בעקבות פגיעתה ביבולים מסחריים וירקות שורש כמו סלק, בצל, תפוח אדמה, תירס ואחרים.
זיהוי ריזוקטוניה וטיפול בפטריות בצמחים ודשא
ניסיון של למעלה מ-15 שנה
הדברה לעסקים וללקוחות פרטיים
רישיון המשרד להגנת הסביבה
קטילת כל הפטריות בגינה באמצעות חומרי הדברה מיוחדים

איך מזהים ריזוקטוניה בדשא – סימנים אופייניים
פטריית הריזוקטוניה היא פטרייה מיקרוסקופית, כך שלא נוכל לראות אותה בעין חשופה, אבל בהחלט נוכל לראות את הנזקים שהיא מחוללת. במידה והדשא נגוע, נזהה טבעות וכתמים בצבע צהוב, אשר גדלים ומתפשטים בהדרגה ובקצב איטי. במצב מתקדם יותר נזהה קרחות על הדשא. סימנים נוספים כוללים נבילה וכמישה של צמחים וגבעולים שהופכים ליבשים וחומים בחלק שנמצא בסמיכות לקרקע. ריזוקטוניה היא פטרייה שחובבת לחות, לכן סביר שנמצא אותה בקרקעות רטובות. השקיית יתר ובעיות במערכת הניקוז עלולות לעודד את קצב ההתפתחות שלה.
איך לחסל ריזוקטניה ביעילות – שיטות לטיפול
ריזוקטוניה היא פטריה עמידה עם יכולת הישרדות גדולה. היא יכולה להתקיים גם ללא מצע אורגני, באמצעות מערכת קורים תת-קרקעית שמחברת בינה לבין פטריות אחרות. מכיוון שריזוקטוניה היא פטרייה שוכנת קרקע, הטיפול בה מתמקד בטיפול בקרקע באמצעים שונים כמו חיטוי הקרקע, חיטוי זרעים, חיטוי סולארי, הדברה כימית והדברה ביולוגית. הדברה ביולוגית מתבצעת רק על ידי מדבירים עם רישיון מתאים באמצעות שתילה של טריכודרמה הרזיאנום מתחת לקרקע – סוג של פטריה שקוטלת פטריות אחרות, כולל ריזוקטוניה.
איך להדביר ריזוקטוניה בדשא וכיצד נגן על דשא נגוע?
הדברת ריזוקטוניה בדשא מתבצעת בכמה דרכים:
√ ריסוס הקרקע בחומרים ייעודיים כמו דיפנס או ריזיקה.
√ ריסוס נוסף עוד 1-2 פעמים במרווחים של 10-14 ימים. כך נמנע מהפטרייה את היכולת לפתח עמידות לחומרי ההדברה.
√ מי שלא מעוניין בהדברה כימית יכול להשתמש בהדברה ביולוגית, ולשתול פטריית טריכודרמה הרזיאנום מתחת לקרקע.
√ במקביל להדברה חשוב לדאוג למערכת ניקוז תקינה, להימנע מהשקיית יתר, לאוורר את האדמה, להפחית את כמות הצל ולעלות את גובה הכיסוח.
√ במהלך האביב והסתיו חשוב לבצע הדברה מונעת, ובמקביל לשמור על רמת דישון ברמה נמוכה ואשלגן ברמה בינונית.
√ בתקופה בהן המחלה פעילה יש להימנע לחלוטין משימוש בחנקן.
האם צריך הדברת ריזוקטוניה בכל שנה? החשיבות של הדברת מניעה בריזוקטוניה
ריזוקטוניה יכולה להופיע בכל ימות השנה, אך היא משגשגת במיוחד בתקופת האביב והסתיו, כתוצאה מהרטיבות הגוברת של הקרקע. לכן מקובל לבצע הדברה כללית שנקראת גם הדברה מונעת לקראת הסתיו והאביב, בפרט במדשאות שכבר חלו בעבר. ההדברה מתבצעת בשני מחזורים שונים ובמרווחים של שבוע וחצי-שבועיים זה מזה. מי שמעדיף פתרונות אקולוגיים יכול להשתמש בפטריית טריכודרמה.
נכתב על ידי לידור יעקובי מדביר מוסמך
לידור יעקובי נשוי + שניים מנכ"ל ובעלים של חברת המדביר שמציל. מדביר מוסמך, בעל רישיון הדברה מספר 3054. בעל תעודת לוכד נחשים, מבצע הדברה לכל סוגי המזיקים והמכרסמים עם חומרים מאושרים ע"י המשרד להגנת הסביבה. תמיד שמח לענות על כל שאלה.