איך מרפאים ומשקמים עץ גויאבה חולה?
יש לכם עץ גויאבה חולה? המומחים של המדביר שמציל יסבירו לכם כעת למה זה קרה, איך לזהות את המחלה, מה אפשר לעשות וכמה עולה לטפל בעץ ולשקם אותו.
✔️ שיקום והצלת עץ גויאבה חולה
✔️ טיפול בכל סוגי המחלות והמזיקים
✔️ מדביר מומחה להדברת עצים עם רישיון
✔️ טיפול בעץ גויאבה שלא נותן פרי
✔️ שימוש בחומרי הדברה מאושרים
✔️ מחירים הוגנים ושירות מקצועי
✔️ מגיעים לכל מקום בישראל
לקבלת הצעת מחיר חייגו לטלפון:
לפני שנתחיל – כמה מילים על עץ הגויאבה בישראל
בין שנות ה-40' וה-50' פותח זן גויאבות שמתאים לתנאי האקלים בישראל – גויאבה בן-דב, שנקראה על שם האגרונום שפיתח אותה, אפרים בן-דב. אמנם עד למלחמת ששת הימים עצי גויאבה שימשו בעיקר כעצי נוי בגינות פרטיות ובחצרות, אך היום יש בארץ כמה אלפי דונמים שמלאים בזן זה של עצי גויאבות. בשנים האחרונות החלו לייבא זנים נוספים של גויאבות לארץ, כמו תותית, ננסית, ורודה וגויאבה חורפית, עד עדיין רוב העצים שמגדלים פה לצרכים מסחריים הם מזן בן-דב.
איך לזהות שעץ הגויאבה חולה – הסימנים והסיבות
כמו אצל בני האדם, גם עץ הגויאבה מראה תסמינים מסוימים שמראים על מחלה, ואם יודעים כיצד לאבחן ולזהות את אותם סימנים, אפשר להבין מה המחלה שהוא סובל ממנה. אז הנה טבלה קטנה שתראה לכם מה הסימנים והסיבות למחלה של העץ שלכם, וכיצד לטפל בה.
מחלות בעצי גויאבה |
תסמינים |
סיבות וגורמים |
איך מטפלים בעץ |
כתמי עלים ממקור אצתי
(Cephaleuros virescens) |
כתמים כתומים או בצבע חלודה בצפיפות גבוהה על כל צדי העלה, שהופכים אט אט לאדומים עם הזמן. יתכן שהגזע והענפים יהיו סדוקים. |
זוהי אצה שתוקפת את הצמח, וקצב התפתחותה עולה ככל שתנאי הלחות גבוהים יותר. |
צריך לספק די דשן לעץ, להשקות את האדמה ולגזום אותו כדי לשפר את זרימת האוויר בצמרת. נדרשת גם הדברה עם חומר קוטל פטריות על בסיס נחושת. |
כתמי עלים ממקור פטרייתי
(Pseudocercospora psidii) |
נגעים קטנים בצורה לא סדירה או עגולים בצבע חום כהה עם שוליים חומים כהים יותר על החלק העליון של העלים. |
זאת פטריה שתוקפת את העלים בעונת הסתיו או החורף, כשיורד גשם והטמפרטורות הן בין 13-25 מעלות. |
הדברה כימית עם חומר קוטל פטריות היא הכרחית לטיפול בבעיה. החומר היעיל ביותר הוא על בסיס נחושת. |
גחלון
(Colletotrichum gloeosporoides) |
חלקים כהים ושקועים על הפירות הבוגרים, שבסופו של דבר מתכסים בנבגים ורודים. |
הגורם הוא פטריה, והמחלה מחמירה ככל שמזג האוויר חם ולח או רטוב יותר. |
צריך להדביר את העץ עם קוטלי פטריות מיד אחרי פריחת העץ ובעת התפתחות הפירות. |
חילדון
(Puccinia psidii) |
שלפוחיות כתומות או אדומות על העלים, הנצרים הצעירים, הפרחים והפירות. העלים יהיו מעוותים ואף ינשרו, והצמיחה תופחת. |
זו פטריה שמתפתחת בקיץ, כשמזג האוויר חם ותנאי הלחות גבוהים. |
מדבירים עם חומר קוטל פטריות. מומלץ גם לדשן את העץ ולהשקות אותו כמו שצריך, ולגזום אותו בזמן. |
אילו מזיקים תוקפים את עץ הגויאבה?
גם מזיקים עלולים לגרום לעץ לחלות, כשהנפוץ ביותר בארץ הוא זבוב הפירות הים תיכוני. הזבוב הזה גורם להופעת שקעים בפירות עם פצע דקירה כהה. לאורך הזמן נוצרים אזורים רכים בפרי שבהם מתפתחות רימות, וריקבון משני יגרום לפרי לנשור מהעץ. צריך להיפטר מהפירות הנגועים ולהשמיד אותם. מעבר לכך ניתן להשתמש במלכודות פרומון כדי להשתלט על אוכלוסיית הזבובים.
למה העלים של עץ גויאבה מתקפלים ומה גורם לזה?
יכולות להיות כמה סיבות לכך שהעלים של עץ הגויאבה שלכם מתקפלים:
התייבשות – אם האדמה יבשה ואין בה מספיק לחות לשמירה על העץ בריא, העלים יכולים פשוט להתייבש ולהתקפל עקב כך. בעונת הקיץ השמש יכולה לייבש מהר מאוד את האדמה, ולכן הפתרון הוא להשקות את העץ לעיתים תכופות יותר ולוודא שהאדמה שסביבו תהיה לחה מספיק עבורו.
מזיקים – כנימות עש או כנימות עלה יכולות לתקוף את הצמח ולגרום לעלים להתקפל ולהתייבש. במקרה שכזה צריך להדביר את הכנימות, כל אחת בהתאם לסוגו. את כנימת העש מדבירים עם נימיקס 45, ואת כנימת העלה ניתן להדביר בהדברה ביולוגית עם צרעות טפיליות, כמו גם עם קונפידור.
זיהום בתוך הגבעול – אם רק ענף מסוים מראה סימנים של עלים מקופלים ויבשים, ייתכן שהבעיה היא מזיקים שחדרו לתוך הגבעול והענף. במצב שכזה, יכול להיות מספיק לגזום את הענף הנגוע. אם ענפים נוספים מראים סימנים דומים, צריך להזמין מדביר עם רישיון כדי לאבחן את הבעיה לעומק.
נזק מסערות או רוחות חזקות – אם העץ נחשף לאחרונה לרוחות חזקות מאוד, העלים יכולים להתייבש ולהתקפל כתוצאה מלחץ פיזי על הצמח. אין כל כך פתרון לבעיה הזו, למעט להגן על העץ להבא מפני רוחות ותנאים שכאלה.
למה נושרים העלים של עץ הגויאבה שלי?
לנשירת העלים יכולות להיות סיבות רבות, ביניהן רוחות חזקות או שינויים קיצוניים בטמפרטורה, אך לרוב זו לא הסיבה. סביר יותר להניח שמדובר בחסכים תזונתיים של העץ, ואפשר לזהות את זה בקלות לפי צבע העלים שנשרו:
עלים צהובים – חסר לעץ חנקן
קצה חום לעלים – חסר לעץ אשלגן
גם מזיקים יכולים לגרום לעלים של העץ לנשור, ובמקרה שכזה אתם תראו נקודות על העלים. מזיקים על עלי העץ מצריכים הדברת מזיקים. מעבר לכך, השקיית יתר יכולה גם היא לגרום לבעיה שכזו. זכרו שרמת ה"צמא" של העץ משתנה בהתאם לעונה.
למה הפירות של גויאבה נושרים ומשחירים?
ישנן 2 סיבות עיקריות לבעיה שכזו, כשהראשונה שצריך לבדוק היא האם העץ סובל ממחסור בסידן. מעבר לכך, יתכן שמדובר בסוג של מחלת הגחלון שנקרא "אנתרקנוז", שנגרמת על ידי הפטרייה Glomerella cingulata. זה יתחיל בנקודות קטנות בצבע צהוב, חום או שחור, ועם הזמן הן נהיות כהות יותר ויותר, גדלות ומתפשטות. אם זה אכן המצב, צריך לרסס את העץ.
למה עץ גויאבה לא נותן פרי בכלל?
נתחיל בכך שעצי גויאבה לא מניבים פירות עד לשנה השלישי או אפילו הרביעית לחייהם, כך שעץ צעיר פשוט צריך עוד קצת זמן. אם זה עץ בוגר, יתכן שהוא פשוט צריך יותר שמש, אך חשוב לזכור שהוא לא שורד טוב בתנאי חום גבוהים מדי, לכן כדאי לספק לו צל חלקי. צריך להיות עקביים עם הדישון וההשקייה, כשבשלבי הפריחה והפרי העץ זקוק להשקייה מתונה. השקייה בטפטוף לצורך העניין היא השיטה הטובה ביותר כדי לוודא שיקבל את כמות המים הנדרשת לו.
איך מטפלים בעץ גויאבה חולה?
הטיפול יתבסס בעיקר על המחלה של העץ, אך ברוב המקרים מדובר בפטרייה, ולכן ניתן להניח שטיפול בעץ גויאבה יכלול ריסוס עם חומר הדברה על בסיס נחושת. זוהי למעשה נחושת מומסת שחודרת לתוך רקמות הצמח וקוטלת את הפטריות שגרמו למחלה. לריסוס הזה יש תופעות לוואי מסוימות, כמו פגיעה בחרקים שדווקא מועילים לעץ או לעיתים פגיעה בתהליך הפוטוסינתזה של העץ, מה שעלול לגרום להפחתה זמנית ביבול. עם זאת, זה הפתרון שיציל לכם לא רק את העץ, אלא את המטע כולו מהידבקות בפטרייה.
איך מטפלים בעץ גויאבה תותית?
בגדול הטיפול בגויאבה התותית הוא די דומה, אלא שהיא עמידה יותר בפני מחלות, ולכן סביר להניח שהבעיה בה תהיה בעיקר זבובי פירות ופחות פטריות. כדי להדביר אותם צריך קודם כל להסיר את כל הפירות הנגועים ולהיפטר מהם ומאלו שנפלו לאדמה. לאחר מכן צריך להציב מלכודות בסביבת העץ שיעזרו להרחיק את הזבובים ממנו, ואפשר גם להדביר במידה ויש בעיה חמורה, אך אנחנו מעדיפים להימנע מכך כי זה עלול לפגוע גם בחרקים שדווקא מועילים לצמח ומונעים ממנו מחלות ומזיקים אחרים.
אנחנו ממליצים במדביר שמציל, להזמין ריסוס עץ גויאבה עוד לפני שהפירות צומחים, כל עוד יש בו סימנים לבעיה. בכלל, עדיף להדביר בחודשים הקרים והגשומים – נובמבר-פברואר – כדי לחזק את מערכת החיסון של הצמח. אלו הן העונות שבהן הפטרייה שבעץ תתחיל לעבור מעלה לעלה, כי היא עושה את זה בעיקר עזרת מי הגשמים שמתיזים אותה מחלקי העץ השונים לאחרים. אם תדבירו בזמן, אתם תחסכו לעצמכם נזקים כלכליים והרבה מאוד כאב ראש בהמשך.
איך משקמים עצי גויאבה?
השיקום של העץ מתחיל באיתור הענפים הפגועים וגיזום כל אותם חלקים סדוקים או נגועים במחלות. צריך לוודא שגוזמים את הענפים האלה מבסיס הגזע ומאזור שרואים שבריא יותר, ולאחר מכן כדאי להשרות את הפצע שנוצר באלכוהול למשך כ-5 דקות כדי לחטא אותו. בין גיזום לגיזום יש לדאוג לנקות ולחטא היטב את הכלים שמשתמשים בהם כדי שלא להעביר מחלות לחלקי העץ האחרים. צריך לעקוב אחרי מצב העץ ולהזמין שוב מדביר אם נראה שהבעיה חוזרת על עצמה.
מה מחיר טיפול בעץ גואיבה חולה?
המחיר שאנחנו גובים לטיפול בעצי גויאבה מתחיל ב-200 ₪ להדברת העץ נגד מזיקים. אם מדובר בפטרייה ובעץ שמצריך שיקום נרחב, המחיר כמובן יוכל להיות גבוה יותר, אך אנחנו מבטיחים לכם שזה ישתלם לכם. המדבירים שלנו מומחים לשיקום עצים, ואנחנו יכולים לעזור לכם להחזיר את העץ למצב בריא ולחזק אותו כך שלא יסבול כל כך בקלות מבעיות דומות בעתיד.
איך למנוע מחלות בעצי גויאבה?
כפי שאולי כבר הבנתם עד כה, גיזום עץ הגויאבה הוא אחד החלקים החשובים ביותר בשמירה על בריאותו. זה מסייע לחלקיו השונים לזכות באור שמש, מצמצם את רמת הלחות שעליו, וגם מונע את קצב התפשטות המחלות בעץ. צריך לשמור גם על אדמה שבריאה לעץ, עם רמת pH שבין 5.5-7.5. במטעים גדולים כדאי להזמין מדביר לבדיקה שנתית וביצוע הדברה שנתית במידת הצורך, זאת כדי למנוע אפשרות שייפגעו עצים שהיו בריאים אך עמדו קרוב לעצים חולים.
נכתב על ידי לידור יעקובי מדביר מוסמך
לידור יעקובי נשוי + שניים מנכ"ל ובעלים של חברת המדביר שמציל. מדביר מוסמך, בעל רישיון הדברה מספר 3054. בעל תעודת לוכד נחשים, מבצע הדברה לכל סוגי המזיקים והמכרסמים עם חומרים מאושרים ע"י המשרד להגנת הסביבה. תמיד שמח לענות על כל שאלה.