עץ ליצי חולה

איך מזהים עץ ליצ'י חולה וכיצד מטפלים בו?

עץ ליצ'י חולה יכול להיות אתגר לא קטן, במיוחד בהתחשב בעובדה שזהו עץ טרופי עדין שדורש תנאי גידול מיוחדים. הליצ'י מוכר בזכות הפירות המתוקים והעסיסיים שלו, והוא זקוק לאיזון של לחות, טמפרטורה ותנאי קרקע מתאימים כדי לשגשג.

חשוב לנו בחברת המדביר שמציל להדגיש שזיהוי מוקדם של סימני מחלה או מזיקים הוא קריטי להצלת העץ ולמניעת נזק בלתי הפיך, אז כדי שתוכלו לעשות את זה, הבאנו לפניכם את המידע הבא, הכולל את גורמי המחלות של העץ וכמה עולה לרפא ולשקם אותו.

 

שיקום עץ ליצ'י חולה ע"י מומחה להצלת עצים
טיפול במחלות העץ כולל ריקבון פרי
ריסוס העץ נגד מזיקים ופרטיות עם חומרים מאושרים
✔️ שלחו לנו תמונה של העץ לווצאפ – לשליחה לחצו כאן
מגיעים לכל מקום בארץ – פריסה ארצית
רישיון המשרד להגנת הסביבה
 
לקבלת הצעת מחיר משתלמת חייגו:

 

עץ ליצ'י חולה

 

    לקבלת הצעת מחיר וייעוץ בחינם חייגו: 055-9378-507 או השאירו פרטים

    מה הסיבות הנפוצות למחלות בעץ ליצ'י?

    סביר להניח שעץ הליצ'י שלכם חולה מ-3 סיבות עיקריות:

    1. מזיקים: אלו יכולים להיות אקריות (למשל אקרית אדומה), כנימות עלה, תריפסאים, זחלים, עשים או חיפושיות שניזונות מעלי העץ. כל אחד מהם דורש ריסוס שמותאם לו באופן פרטני ובזמן הנכון, לפי שלבי התפתחות המזיקים ומועד הקטיף של העץ.

    2. פטריות: קימחון, כשותית ועוד – יש הרבה פטריות שיכולות להיטפל לעץ הליצ'י, והפתרון לבעיה הוא שימוש בקוטלי פטריות אורגניים או כימיים, הדברה ביולוגית, כמו גם הסרת חלקי הצמח הנגועים.

    3. טיפול לא נכון – בעיות בהשקייה או מחסור במינרלים שהעץ זקוק להם כמו ברזל או מגנזיום. אלה לא דורשים הדברה, אך בהחלט מצריכים התייחסות ושיקום.

     

    איך מזהים סימנים שמעידים על מחלות בעץ ליצ'י?

    אתם בטח יודעים כבר איך נראה עץ ליצ'י בריא, ואם העץ חולה, אתם מיד תחשדו בכך כשתראו סימנים מוזרים. אלו יכולים להיות למשל שינויי צבע בעלים (בדרך כלל זה מעיד על חוסר במינרלים או מחלות פטרייתיות), נשירה של העלים, למעט בסתיו, עיוותים וכתמים בעלים (יכול להעיד על מזיקים), סדקים בגזע (מזיקים או פטריות), הפרשות של שרף (פציעה, מחלה או מזיק) וריקבון בשורשים, שנובע לרוב מהשקיה עודפת או בעיה בניקוז.

     

    6 סוגי מחלות עץ ליצ'י

    פטריות הן הגורם הראשי והעיקרי למחלות בעצי ליצ'י, ולכל מחלה מתלווים סימנים אחרים שעוזרים לזהות אותה, וכך גם את דרכי הטיפול המומלצות.

    🦠מחלות בעצי ליצ'י 🩺תסמינים 💡הפתרון
    כמישת עלים

    (נפוצה במשתלות ליצ'י)

    כיבים בתפרחות ובפירות המתפתחים. התסמינים מתחילים מקצה העלה כנמק בצבע חום שמתקדם לכיוון שני שולי העלה ומוביל לנמק מלא של העלים הנגועים, שבסופו של דבר מתייבשים. ניתן לרסס בקוטלי פטריות כמו נחושת דו-כלורית (0.25%) או תיופנאט מתיל (0.15%), כלורתלוניל (0.15%) או דיפנקונזול (0.05%) אם חומרת המחלה היא גבוהה.
    התייבשות ענפים תמותת עלים בענפים חדשים, כיב בעלים והתייבשות הקצוות שלהם. העלים הנגועים נראים כאילו נכוו מהשמש. אפשר לרסס עם קוטלי פטריות כמו נחושת-דו כלורית (0.25%) או קרבנדזים (0.1%) אם חומרת המחלה עולה.
    ריקבון והתייבשות הפירות והתפרחות מופיעים כיבים בעלים, בתפרחות, ולבסוף גם בפירות. התפרחות מצטמקות ומתייבשות כתוצאה מנמק, בעוד שהנמק בעוקץ הפרי מוביל להתייבשות מוחלטת של קליפת הפירות המתפתחים. יש לחזק את ההגנה הטבעית של הצמח על ידי מיקרואורניזמים בקרקע, כמו טריכודרמה, מיקוריזה וכדומה. בנוסף, ריסוס של דיפנוקונזול (0.05%)

    תיופנאט מתיל (0.1%) או קרבנדזים (0.1%). הריסוס הראשון נעשה מיד לאחר תחילת התפרחות, והשני בשלב שינוי הצבע של הפירות (20 יום לפני הקטיף)

    גחלון על הפירות מופיעים נגעים חומים בגודל ראש סיכה, שמאוחר יותר הופכים לנגעים שקועים ועגולים בצבע חום כהה עד שחור על הפירות הבשלים. ריסוס באחד מהחומרים הבאים: נחושת דו-כלורית (0.25%), קרבנדזים (0.1%) או דיפנוקונזול (0.05%). ריסוס בקוטלי פטריות לפני הקטיף עוזר להאריך את חיי המדף של הפירות לאחר הקטיף.
    מגלת עצי ליצ'י צעירים (מתחת לגיל 5) נובלים תוך פחות משבוע. בהתחלה העלים יצהיבו, ולאחר מכן תהיה נבילה הדרגתית והתייבשות שמובילים למוות מוחלט של הצמח תוך 4-5 ימים. הדברה ביולוגית בעזרת טריכודרמה, הרזיאנום ופסאודומונס פלורסנס יכולה להיות יעילה מעוד. מנגד, ניתן להרטיב את אזור השורשים בהקסאקונאזול או קרבנדזים (0.1%).
    ריקבון פרי בתחילה הריקבון יופיע באזורים פגועים של הפירות, והריקבון יחדור בהדרגה לתוך הפרי. לפירות יהיה גם ריח של תסיסה. ריסוס אחד של קרבנדזים (0.1%) 15-20 יום לפני הקטיף. בנוסף יש למנוע פגיעות פיזיות בפירות במהלך הקטיף, ולאחסן ולהוביל את הפירות בקירור ובתנאי לחות נמוכים כמה שניתן – לשם כך כדאי להוביל בארגזי קרטון.

     

    למה עץ ליצ'י לא מוציא פרי?

    אם עץ ליצ'י לא נותן פרי, יתכן שאתם פשוט צריכים לתת לו זמן, כי הוא מתחיל לייצר פירות רק 3-5 שנים מרגע נטיעתו. יתרה מכך, אם נטעתם זרע של עץ ליצ'י, תצטרכו לחכות הרבה יותר – 10-15 שנה. באופן כללי, עצי ליצ'י גדלים במחזורים קבועים של צמיחה ותרדמת. משמעות הדבר היא שהעץ צריך להיות במצב של תרדמה במהלך החודשים הקרירים, כשהטמפרטורות הן מתחת ל-20 מעלות, זאת על מנת שהניצנים המתפתחים יפרחו. תוכלו לשלוט על כך על ידי גיזום בין אוגוסט לספטמבר, רצוי אחרי קטיף אם היה כזה. הפירות יצאו במהלך האביב ובקיץ. בנוסף, רק עצים עד גיל 4 דורשים דישון עקבי, ועצים מבוגרים יותר לא צריכים דישון אחרי אמצע הסתיו.

     

    למה עץ ליצ'י מתייבש?

    הסימן לעץ שמתייבש הוא עלים שהופכים לחומים, ויכולים להיות לכך 2 סיבות עיקריות, שכל אחת תראה לכם מה בדיוק הבעיה; נקודות צהובות או חומות על העלים, ולמעשה כל שינוי צבע שכזה בעלים, מעיד על מחלה או מזיקים. מנגד, צבע חום בקצוות העלים עשוי להעיד על בעיה בהשקיה – או שאתם משקים יותר מדי או משקים מעט מדי. אם נראה שהקצוות שרופים, זה גם יכול להעיד על דישון יתר או מחסור במינרלים.

     

    למה העלים של עץ ליצ'י מצהיבים?

    סימן שכזה יכול להעיד על מחסור בברזל או מגנזיום. אם הבעיה היא מחסור בברזל, הצבע הצהוב יופיע בין ורידי העלים, ואם הבעיה היא מחסור במגנזיום, הצבע הצהוב יופיע במקבצים בין ורידים ירוקים, לרוב על העלים הבוגרים של העץ. אם זו לא הבעיה, עליכם לוודא שאתם לא משקים את העץ יתר על המידה, או להיפך – משקים אותו מעט מדי. השקיית יתר עלולה לגרום גם לנקודות אדומות או כתומות, מה שמעיד על פטריה או חיידק, ואילו חוסר השקיה יגרום לעלים לקבל צבע חום בקצותיהם. חשוב גם לבדוק את רמת ה-pH של הקרקע ולוודא שהיא בין 5.5-7.0.

     

    איך לזהות מחסור בברזל בעץ ליצ'י ולמה זה בעייתי?

    עצי ליצ'י חייבים ברזל כדי לתת פירות בריאים וטעימים, ובלעדיו, הפירות יקבלו צבע ירוק או צהוב, והעלים יתחילו אט אט להחוויר, ובסופו של דבר הם יגיעו למצב שיקבלו אפילו צבע לבן. אם אתם מזהים סימנים שכאלה, זו בוודאות בעיה של מחסור בברזל.

     

    האם יש הבדל בין טיפול בעץ ליצ'י מזנים שונים?

    בישראל יש 4 זנים עיקריים של עץ ליצ'י: בנגלי, פלורידני, מאוריציוס והונג לונג. בגדול, כל אחד מהם דורש כמעט את אותם תנאים וטיפול, אולם מבין כולם, הכי קל לגדל את זן המאוריציוס, והוא המומלץ ביותר בישראל. כל אחד מהעצים האלה דורש נטיעה במקום מתאים, כמו למשל אזור מישור החוף, הגליל העליון או העמקים. באותה מידה, אף אחד מהעצים האלה לא מתאים לאזורים שבהם יש רוח קרה מדי, במיוחד לא בשנים הראשונות לגידולו.

     

    באילו מקרים ריסוס עץ ליצ'י יוכל לעזור?

    הריסוס יוכל לעזור בכל מקרה שבו העץ חולה עקב מזיקים או פטריות, אולם במידה והעץ ניזוק מחוסר במינרלים או בעיה שקשורה לשקייה, מה שצריך יהיה לעשות זה פשוט לשקם את העץ. גם אחרי ריסוס כדאי לשקם את העץ על מנת שיוכל לחזור למצב בריא, ואנחנו נוכל לעזור לכם בכך כשירות מקיף של הדברה ושיקום.

     

    איך נעשה שיקום עץ ליצ'י אחרי הדברה

    אם העץ עדיין מניב פרי במידת מה, אפשר לסייע לו לחזור לעצמו אט אט על ידי גיזום הדרגתי לאורך תקופה של שנתיים-שלוש. את הענף הגבוה ביותר יש לגזום לגובה של 1.5 מטר, וזה יסייע לו להצמיח ענפים נוספים ובריאים. בנוסף, כדאי לגזום את צמרת העץ באופן כללי כך שתאפשר לאור שמש לחדור לכל הענפים והעלים כמו שצריך, ואם הבעיה היא מזיקים שנוטים לחזור, כדאי גם לרשת את העץ.

     

    כמה עולה הדברה ושיקום של עץ ליצ'י?

    המחיר הכולל לטיפול בעצי ליצ'י נע בין 300-1,000 ₪, כשהמחיר הזול ביותר הוא להדברה בלבד, ואילו הטווח הגבוה יותר הוא להדברה ושיקום, אולם גם זה יכול להשתנות בהתאם למצבו של העץ. לפני שאתם מקבלים את הצעת המחיר שלנו או מכל מדביר אחר, כדאי מאוד שתוודאו מה היא כוללת, ומומלץ שתבחרו באפשרות שכוללת גם שיקום. ללא שיקום נכון של העץ, הוא עלול להמשיך להיות פגיע למחלות, ותצטרכו לחזור על ההדברה בשנית כעבור זמן לא רב.

      לקבלת הצעת מחיר וייעוץ בחינם חייגו: 055-9378-507 או השאירו פרטים

      איך למנוע מחלות בעץ ליצ'י?

      כפי שכבר המלצנו קודם לכן, אפשר לרשת את העץ כדי למנוע ממנו חשיפה למזיקים, וכדאי מאוד לעשות זאת אם העץ צעיר. בנוסף, מומלץ למגדלים להימנע מנטיעת עצי ליצ'י באדמות מוצפות או בשדות נמוכים שמקבלים לעתים קרובות מי שיטפונות, ובכלל יש למנוע רוח קרה רבה מדי מהעץ, מאחר שהיא עלולה לפגוע בעלים שלו ועקב כך ביבול. עקבו אחרי מצבו של העץ, בדקו האם הוא מראה סימנים למחלות, והזמינו הדברה בזמן לפני שהן מחמירות.