אל תבכה עץ ערבה חולה – אנחנו נטפל בך ונשקם אותם
זה לא כל כך נעים לראות עץ ערבה חולה, אך אל תוותרו עליו! אנחנו בחברת המדביר שמציל נסביר לכם כעת מה בדיוק קרה לו, איך לזהות את הבעיה, כיצד מטפלים בה, איך משקמים את העץ ומונעים ממנו בעיות נוספות, וגם כמה עולה להדביר מזיקים ומחלות בעצי ערבה.
✔️ עץ הערבה שלכם חולה?
✔️ הזמינו מדביר מומחה לשיקום ערבה בוכיה
✔️ טיפול בפטריות ומחלות העץ
✔️ התאמת אמצעי השיקום לפי סוג המזיק או המחלה
✔️ טיפול בעשים וכנימות שתוקפים את העץ
✔️ שירות בפריסה ארצית רחבה
לקבלת הצעת מחיר משתלמת חייגו:
לפני שנתחיל – כמה מילים על עץ ערבה בוכיה
עץ הערבה (Salix babylonica) ידוע בשמות רבים: "ערבת בבלל", "ערבת פקינג", "ערבת בכות", או כפי שרובנו מכירים אותו – "ערבה בוכיה". העץ מאופיין בענפים דכים וארוכים שנוטים כלפי מטה, כמו מפל מים, והוא הגיע אלינו מסין, כשהוא משמש פה בעיקר לייעור ולנוי, ובתעשייה לייצור סלים. העץ הזה גדל מהר ויחסית קל לגדל אותו, כשאפשר אפילו לתקוע ענף בריא בקרקע וממנו יגדל עץ חדש.
למה ערבה בוכיה חולה ומה גרם לזה?
יש 4 מחלות עיקריות שיכולות לתקוף עצי ערבה, ולכל אחת מהמחלות האלה יש סימנים וגורמים משלה:
1️⃣ גרב ערבה (Willow Scab): זוהי פטריה שתוקפת עלים צעירים באביב וגורמת להם למות במהירות. אפשר לראות נבגים בצבע ירוק-זית שמתפתחים לאורך העורקים ובחלקם התחתון של העלים. אם הפטרייה חודרת לפטוטרות של ענפים קטנים וצעירים, היא עלולה לגרום גם להם למות.
2️⃣ כיב שחור (Black Scab): המחלה הזו בדרך מדביקה עלים וענפים מאוחר יותר באביב או בקיץ. הכיבים מופיעים לרוב במפרקי העץ ומתחת לפטוטרות. העלים שנדבקו במחלה נהיים שחורים בבסיסם, ולאורך הזמן הם מתכווצים ונושרים בטרם עת.
3️⃣ כתמי עלים (Leaf Spot): נוצרים נגעים בעלים בקוטר 0.5-5 מ"מ ובצורה לא סדירה, חומים במרכזם וסגולים בשוליים שלהם. ככל שהמחלה מתקדמת והנגעים מתרבים, העלים מצהיבים ונושרים מהעץ. במקרים חמורים הענף כולו עלול למות.
4️⃣ עפץ הכתר (Crown Gall): זו מחלה שנגרמת על ידי חיידק שנקרא אגרובקטריום טומפציאנס, ולא רק השם שלו נשמע מפחיד. הוא אחד מהיחידים שיכול להעביר דנ"א לתאי צמח ולפגוע בהם כך, והוא גורם לגידולים להופיע על חלקי העץ השונים.
איפה רואים סימנים לעץ ערבה בוכיה חולה?
כפי שאתם מבינים, את רוב הסימנים אתם תראו ישירות על העלים, אך לא רק. גם ריקבון בגזע העץ עצמו עלול להעיד על בעיה, ולמעשה כל שינוי לרעה במראה של הגזע, הענפים או העלים מעיד על כך שמשהו לא בסדר בעץ. יתכן שהבעיה היא לא רק מחלה, אלא גם מזיקים או שהעץ לא מקבל מספיק חומרים שמזינים אותו, ביניהם מים כמובן.
אילו מזיקים פוגעים בעץ ערבה?
כמו שמחלות יכולות לתקוף את העץ ולפגוע בו, כך גם מזיקים יכולים להזיק לו, ולא חסרים כאלה בישראל. הנה 4 מהנפוצים ביותר שבהם:
1️⃣ עש שחור (Lymantria dispar): הזחלים ניזונים מהעלים של העץ בחודשי מאי-יולי, והם יכולים לגרום לנשירת עלים ולהחליש אותו בפני מזיקים ומחלות אחרים.
2️⃣ עשים ססתיקיים (Psychidae): זוהי משפחה של עשים שיש שבעה מינים שלהם בישראל. הם בונים לעצמם תיק שלתוכו הם מתכנסים כשהם מרגישים מאויימים, ואת התיק הזה הם יוצרים מהעלים ומהענפים של העץ. תוכלו לראות תיקי משי ארוכים שמידלדלים מהענפים של העץ, ואם הנגיעות חמורה הוא יתחיל לאבד עלים ולהפוך לפגיע לנגיעות של מזיקים ומחלות נוספים.
3️⃣ כנימות עלה (Aphids): המזיקים האלה יכול לצוץ על כל צמח, כולל ערבה בוכייה, ואנחנו נתקלים בהם לא מעט. הן ניזונות מהמוהל שבעלים, ואם אתם רואים נמלים על העץ שלכם, יכול מאוד להיות שיש עליו כנימות. הנמלים "מגדלות" אותן כמו שאנחנו מגדלים בקר, והן ניזונות מטל הדבש שהן מייצרות.
4️⃣ כנימות מגן (Coccoidea): גם הכנימות האלה מוצצות חומרים שמזינים אותן מהעץ, ואם זה קורה, אתם תוכלו לראות הפרשות דביקות מהעץ ועלים בעלי גוון צהוב. צריך לתפוס אותן מוקדם כדי שיהיה קל לטפל בהן.
הענפים של הערבה הבוכיה מתייבשים – למה ומה לעשות?
יובש בענפים תמיד יכול להיות סימן לכך שהעץ סובל ממחסור במים והוא למעשה מיובש. אך פרט לכך, גם נגיעות במזיקים ובמחלות יכולים לגרום לתסמין שכזה. לעיתים קרובות גיזום וסניטציה יכולים לעזור, אך משהו שרבים לא חושבים עליו זה דווקא בעיה בשורשים של הצמח. במקרים רבים השורשים סובלים מבעיה שמונעת מהם יכולת לקלוט מים כמו שצריך, ומה שצריך לעשות זה לתמרן אותם מחדש ולגרות אותם לקלוט ולהעביר מים וחומרי הזנה לשאר חלקי הצמח בעזרת חומרים שניתן להחדיר ישירות אליהם.
למה הגזע של עץ הערבה מתרקב?
הערבה הבוכייה דורשת הרבה מים כדי להיראות במיטבה, לכן לא נדיר ששותלים אותה ליד מקור מים מתוקים. עם זאת, כמו בכל דבר בעולם, גם יותר מדי ממשהו טוב יכול להיות רע. אם הגזע של העץ רקוב, זה עלול להיות סימן לכך שהוא מקבל יותר מדי מים, וסימנים נוספים שיעידו על כך יהיו עלים צהובים. הבעיה היא לאו דווקא כמות המים שהעץ מקבל, אלא הניקוז שלא תקין לצד העץ. לכן הפתרון הוא לרוב לשפר את איכות הניקוז של המים.
ריסוס עץ ערבה בוכיה – באילו מקרים עושים את זה?
למרבה המזל עצי ערבה בוכייה הם בעלי מערכת הגנה טבעית שעוזרת להם שלא להיכנע למזיקים. הם יכולים לשגשג יפה גם כשיש עליהם מזיקים בכמויות סבירות, ויש הרבה מזיקים שבכלל נמנעים מהם ולא מתעניינים בהם. אך זה לא אומר שהעץ מוגן באופן מוחלט, וצריך להדביר עצים לאו דווקא בעזרת ריסוס, אלא על ידי תהליך של הדברה משולבת, הכוללת מניעה, הדברה ביולוגית וכן החדרת אינפוזיה כימית שתגן עליו מבפנים. מתי זה נעשה? עדיף ברגע שבו רואים שיש נזק לעץ ממזיקים, כי כאמור, הוא די מוגן בפני עצמו וכפי שהוא.
כמה זמן לוקח שיקום עץ ערבה?
אם מצב העץ ממש על הפנים, השיקום שלו יכול לקחת עד שנתיים, אבל בסוף התהליך הוא יחזור להיות בריא ויפהפה. זה תהליך שבו אנחנו במדביר שמציל, מעודדים את התקיימותם של חרקים שמועילים לו ומדבירים באופן טבעי את המזיקים שפוגעים בו, כמו גם גוזמים את הענפים הבעייתיים ומעודדים את השורשים לקלוט חומרי הזנה מהקרקע.
כמה עולה טיפול בערבה בוכיה?
אצלנו העלות לטיפול בעץ ערבה בוכיה מתחיל ב-200 ₪, ומשתנה בהתאם לבעיה ולרמת השיקום שנדרשת לעץ. בסופו של דבר, המחיר הסופי שתקבלו מאיתנו יכלול גם ביקורים חוזרים לניטור מצבו של העץ וביצוע פעולות נוספות שמיועדות לשיקומו, כך שאנחנו לא משאירים אתכם לבד אחרי טיפול אחד. אצלנו העץ שלכם באמת נמצא בידיים טובות.
איך למנוע מזיקים ומחלות בעצי ערבה בוכיה?
דבר ראשון יש לדאוג להשקיה נכונה של העץ ודישון – כמו לכל צמח. כל עוד הוא יהיה בריא באופן כללי, הוא יוכל לעמוד איתן כנגד מזיקים ומחלות. בנוסף, הדברה ביולוגית תוכל לסייע לצמצם באופן משמעותי את קהילת המזיקים שנוטה לפגוע בו. בנוסף אליה, הדברה כימית היא הכרחית במידה והוא כבר סבל מנזקים בעבר.
נכתב על ידי לידור יעקובי מדביר מוסמך
לידור יעקובי נשוי + שניים מנכ"ל ובעלים של חברת המדביר שמציל. מדביר מוסמך, בעל רישיון הדברה מספר 3054. בעל תעודת לוכד נחשים, מבצע הדברה לכל סוגי המזיקים והמכרסמים עם חומרים מאושרים ע"י המשרד להגנת הסביבה. תמיד שמח לענות על כל שאלה.