האם יש פתרון נגד יונים שמתאים לבתים פרטיים?
הבעיה בבתים פרטיים היא לרוב יונים שמתמקמות על הגג. לבעיה הזו יש לנו פתרון ייעודי שעובד בצורה מושלמת – הרחקה עם פס הלם חשמלי. למעשה, מבין שלל הפתרונות נגד יונים שקיימים כיום, הפתרון הזה הוא אחד החדישים והמומלצים ביותר, מכיוון שהוא לא פוגע במראה של הבית בשום צורה. אמנם ניתן לראות אותתו במידת מה, אך למי שלא יודע במה מדובר, זה נראה כמו סתם פס עיצובי שעובר על הרעפים.
הדוקרנים מיועדים להרחקת יונים בגודל יונה או יותר בלבד, ולמעשה ציפורים קטנות כמו דרור יכולות לקנן בין דוקרני נירוסטה. עם זאת, הן עושות את זה אך ורק אם התחילו לקנן שם לפני התקנת הדוקרנים. הציפור כבר השקיע מאמץ וזמן רב במציאת אזור הקינון והיא לא תוותר עליו בקלות. כדי להרחיק אותה יש לשקול שיטת הרחקה אחרת.
הימנעו מלבחור בדחליל שנראה כמו עוף דורס, משום שלרוב מחירו לא יהיה שווה את ההשקעה – הוא יעבוד למשך זמן קצר עד שהיונים כבר יתרגלו אליו. דרך יעילה יותר להרתיע יונים היא בעזרת אור, ולשם כך קיים מכשיר חשמלי שמקרין קרן לייזר שרק היונים יכולות לראות.
הכי כדאי להתקין דוקרנים, שנחשבים אמנם לפתרון מעט לא אסתטי, אך יעיל בצורה יוצאת מן הכלל – חשוב רק שתבחרו בדוקרנים מנירוסטה ולא בדוקרנים ממתכת.
צריך קודם כל לפתוח כמה רעפים ולהבריח את היונים שהתמקמו בתוך הגג. לאחר מכן מחזירים את הרעפים וסוגרים את פתחי האוורור עם רשת מגולוונת.
יונים נוטות לקנן בתוך מרזבים ובכך הן חוסמות אותם. כדי למנוע זאת, אפשר להתקין דוקרנים מעל המרזב בעזרת קליפסים מיוחדים שתופסים אותם באוויר. לא רק שזה ימנע מהן לקנן על המרזב, אלא גם ימנע את נחיתתן על קצה הגג.
אם היונים נוחתות על הגג שמעל המרפסת שלכם, העדיפו להציב עליו דוקרנים או סליל מתכת. אם היונים נוחתות על המעקה של המרפסת, הפתרון האסתטי ביותר הוא חוט רטט שמתקינים מעל המעקה או הרחקה אלקטרונית.
הפתרון היעיל ביותר הוא רשת שתעזור למנוע מהיונים לנחות על הפאנל, אולם חשוב מאוד שלא לקדוח את הרשת ישירות לפאנל ולא להדביק את הרשת עליו – הרשת צריכה להיות מנותקת ממנו לחלוטין כדי לא לפגוע באחריות שייתכן כי יש לכם על הפאנל.
יש כמה מוצרים שיכולים לעזור לכם בכך, ביניהם סליל מתכתי שאותו מותחים לאורך קצוות הנורה. אם יש אות ספציפית בשלט הניאון שעליו מקננות יונים, אפשר להשתמש גם בדוקרנים עם בסיס אלסטי.
הפתרונות המומלצים ביותר הם הפתרונות האלקטרוניים, כשביניהם פס הלם חשמלי הוא הזול והיעיל ביותר. קל מאוד להדביק את פס ההלם על גג רעפים ואפשר אפילו לעשות זאת באופן עצמאי, אולם עבור בטיחותכם, מומלץ שתיעזרו באיש מקצוע שיעשה זאת עבורכם.
את הדוקרנים עם בסיס הפוליקרבנט יש להדביק עם סיליקון למשטח שעליו מניחים אותן, ואילו דוקרנים עם בסיס נירוסטה יש לקדוח – לרוב עושים זאת על משטחי עץ. אפשר גם לקשור את הדוקרנים לאזורים שבהם לא ניתן להניח אותן ביציבות, למשל על אנטנות, קורות בעלות צורה עגלגלה וכדומה. במקרה שכזה משתמשים בדרך כלל גם בדבק סיליקון איפה שאפשר.
בג'ל דביק משתמשים כבר במשך עשרות שנים להרחקת יונים, אך לאורך הזמן הזה התגלו איתו כמה בעיות שהופכות אותו ללא מומלץ. בראש ובראשונה קשה מאוד להסיר אותו ממשטחים, במיוחד מאבן ומבטון. שנית, הג'ל נוטה להשחיר לאורך הזמן בגלל אבק וזיהום אוויר. סיבה שלישית לכך שהוא לא מומלץ היא שכשמזג האוויר מתחמם, הג'ל עלול להתחיל לטפטף מטה. סיבה אחרונה וחשובה ביותר היא שהג'ל עלול ללכוד ציפורים קטנות, שמתות עקב כך שנלכדו בו.
הדוקרנים לא מכאיבים ליונים, ולמעשה מדובר באחת השיטות ההומניטריות ביותר להרחקתן. היונים לעולם לא באות במגע ישיר עם הדוקרנים, והן פשוט נרתעות מהן ונמנעות מלנחות עליהן.
בהשוואה לפתרונות אלקטרוניים אחרים, מכשיר אולטראסוני הוא הרבה פחות יעיל משום שכמו במקרה של דחלילים – היונים יכולים להתרגל אליו. תוכלו אפילו לראות יונים מקננות ממש לצדו ככל שהזמן עובר, ולכן הוא לא נחשב לפתרון מומלץ ויעיל כשיש מכשירי הפחדה אחרים וטובים יותר, כמו מכשיר שעובד עם קרן לייזר.
יונים נוהגות לחזור לאותו מקום מדי יום, ואם מרחיקים אותן ממקום אחד, הן יחפשו את המקום הקרוב ביותר לאותו אזור שעליו יוכלו לנחות. לכן יש להתקין אמצעים להרחקת יונים בסביבת כל הבית אם מעוניינים להיפטר מהן לחלוטין.
יש מרחיקים שממליצים להציב רשתות במקום דוקרנים באזורים מסוימים, אך הכול תלוי באיכות המוצרים שבוחרים. אם למשל מתקינים רשת פלסטיק, היא נוטה להתבלות מהר ולא לבצע את תפקידה לאורך שנים. בנוסף, יונים יכולות להיתקע בה, מה שמהווה בעיה גדולה מאוד שכן אז צריך לשחרר אותן. לכן כל פתרון יכול להיות יעיל בהתאם לאזור שבו צריך להרחיק את היונים, אך מה שחשוב זה פשוט לבחור במוצרים איכותיים.
תלוי בשיטה הנבחרת. רשת עם חורים גדולים למשל עדיין תאפשר חדירה של ציפורים קטנות, ואילו דוקרנים מפלסטיק מאפשרים לעורבים לנחות עליהם. אם יש גם בעיה של ציפורים מסוגים אלה באזורכם, דאגו ליידע את מרחיק היונים על כך והוא יבחר את השיטה המתאימה ביותר להרחקתן.
הדוקרנים הם ישרתו אתכם נאמנה למשך שנים רבות – לרוב 5-10 שנים בהתאם לסוג החומר שממנו עשויים הדוקרנים והדבק שבו השתמשו כדי לקבע אותם. דוקרנים מבסיס נירוסטה שקודחים ישירות למשטח שעליו הם נמצאים יכולים אפילו להחזיק 15-20 שנה.
אפילו אם הותקנה רשת שמנעה מהיונים אפשרות להיכנס, הן יכולות להמשיך להגיע לאזור ולנסות לחדור דרכה – ייקח להן כמה ימים עד שבוע כדי להבין שהן צריכות לוותר על הקן שלהן ולמצוא מקום אחר לקינון. עם זאת, אם בכל זאת היונה הצליחה לחדור בדרך כלשהי, התקשרו למרחיק שהזמנתם מיד ודרשו שימצא פתרון אחר או שישפר את שיטת ההרחקה הנבחרת.
יונים, כמו כל חיה אחרת, מחפשות חיים קלים. לכן הן יגיעו לכל מקום שיספק להן מחסה ובה בעת יאפשר להן לקבל נוף לאזור שבו הן חיות על מנת שיוכלו להתכונן לקראת הגעת טורפים. יחד עם זאת הן יישארו קרובות למקורות המזון שלהן, שהם לרוב אזורים עם פחי אשפה או פארקים ציבוריים. כל עוד התנאים האלה קיימים בסביבת ביתכם, הן יעדיפו להתמקם אצלכם.